Saturday, January 30, 2010

Inikah Kisah Si Tanggang ?

dulu .. aku tak pernah rasa benci dekat any family member aku .. tapi kisah ini telah membuat aku benci akan mereka .. seakan-akan benci seumur hidup .. kisah nya begini ..

one day daddy got a phone call from ayah long .. ayah long said on first friday of January ada family meeting .. daddy said okay la .. so that friday came along all of us when to my mak ngah house at taman maluri, cheras ..

i sat at the dining table .. cause mami said that orang tua punya meeting .. im doing my work .. SPM man .. but i still can hear what they talk about .. all the cousins are with their family .. story punya story punya story .. i heard this ..

"kau kan selalu buat bisnes tak menjadi , kau bawak balik je abah ngan mak balik kampung , duduk ngan diorang kat kampung" says ayah long ..

then ..

"a'ah madi .. kau kan selalu buat keje tak menjadi" says makngah ..

then ..

"abang bawak balik je mak ngan abah balik batu pahat .. kitorang banyak keje .. rumah akak ni hah ... abah nak duduk kat kerusi pun kene alas takut dia terkencing" says cikmai ( my dad little sister)

then .. i left my work .. iwalk through them .. i walk to my mum ..

"jangan marah , pi sambung buat keje" says mummy ..

mummy knows i got a bad temper ..

suddenly ...

"Korang semua , belajar tinggi-tinggi .. penat mak bapak kau ajar skola tinggi-tinggi .. bila diorang dah sakit macam ni korang buat ? korang ingat harta korang bawak mati ke hah ? harta korang kat dunia je la .." i said ..

all of them kept quite .. then i just walk out from that house walk to Bukit Bintang .. itd not that far .. sebab ade orang ambik kan ..

selama ni aku fikir .. mungkinkah Kisah Si Tanggang akan berlaku dalam keluarga aku .. ternyata tuhan telah beri aku jawapan .. semenjak itu .. aku membenci mereka !